Het heeft even geduurd (een jaar of 25 maar), maar nadat we eindelijk een oplossing gevonden hebben voor het schrijnwerk en de ramen aan de voorgevel zijn we vertrokken voor een ingrijpende restauratie. Waar het vroeger niet toegelaten was (Beschermd Monument weet-je-wel) om dubbele beglazing te voorzien, zijn er nu nieuwe technieken beschikbaar die voldoen aan de vereisten van het Agentschap Erfgoed, de instelling verantwoordelijk voor Vlaams Onroerend Erfgoed. Om deze nieuwe beglazing (aan de binnenkant gewoon glas, aan de buitenkant getrokken fourqault-glas) binnen de profielen te doen passen moet het schrijnwerk een tikkeltje breder gemaakt worden. Met andere woorden: nieuw schrijnwerk is noodzakelijk.
Het stopt uiteraard niet bij nieuwe beglazing, want na 135 jaar zijn de bakstenen en voegen ook eens aan een opfrisbeurt toe. Alle bestaande voegen zijn verwijderd, net als enkele kapotte bakstenen, de gevel werd gestoomreinigd (zachter dan zandstralen, ecologischer dan chemisch reinigen (als je de mazout-verslindende compresseur wegdenkt)) en dakgoot, sierklossen en het balkonnetje worden vernieuwd.
Het is ook tijd om kleur te bekennen: na een kleurenanalyse van het schrijnwerk kwam aan het licht dat het schrijnwerk oorspronkelijk gebeitst was (zoals de lambriseringen van het welbekende interieur). Niet veel later werd al het schrijnwerk groen geverfd. Kwam dat doordat de toenmalige uitbater, Charles Polfliet, een sponsor was van Racing Wetteren (Rood-Groen), of vond men het donkerbruin simpelweg niet passen aan de buitenkant?
Uiteindelijk kozen we - samen met het Agentschap Erfgoed - voor zacht groen, de kleur waar het Posthotel door iedere Wetteraar mee geassocieerd wordt. Een voorproefje vanuit het atelier vind je links. Het is een eerste laag, er komt heus wel meer diepgang in het geheel ;)
Zoals te zien is, worden de vormen van het schrijnwerk gerespecteerd. Na al die jaren zonder bescherming was het behouden van het bestaande schrijnwerk - naast de nood aan bredere profielen voor de nieuwe beglazing - niet langer realistisch. Onze instelling - samen met deze van Erfgoed - is: behouden wat behouden kan worden en herwaarderen wat niet hersteld kan worden.
Zoals dat gaat bij renoveren duiken er altijd wel problemen (groot én klein) op.
Doordat de dakgoot in slechtere staat is dan verwacht merkte de aannemer dat een deel van de dakstructuur rot is. Dit zorgt er uiteraard voor dat een groot deel vernieuwd moet worden. Met deze weertoestanden (hallo, zon?) is werken aan het dak niet evident. Leuke verrassing voor wie zaterdagavond 18/3 in het café zat: een regendouche (letterlijk) vanuit het plafond. Het water vond een weg twee verdiepingen naar beneden, gelukkig raakten de muurschilderijen niet nat en waren alle pizza's ("POSTO PIZZA!" De volgende gaat door op zaterdag 29 april - einde sluikreclame) al verorberd We mogen er niet aan denken... Bij iedere regenbui is het dweilen met de kraan open, vingers kruisen dus dat onze lieven heer ons gunstig gezind is.
What's next?
- Het dak herstellen
- De gevel opnieuw opvoegen met originele kalkmortel, echt expertenwerk!
- De nieuwe ramen en deuren installeren
- Finale verflaag
- Dakgoot en sierklossen installeren
- IJzerwerk van het balkon zandstralen, poederlakken en opnieuw bevestigen
We zijn nog niet thuis, daarom gaan we even op reis. Nee serieus, het schrijnwerk wordt vanaf volgende week maandag (27 maart) geplaatst op het gelijkvloers, dus moeten we (minstens) een week dicht. We houden jullie zoveel mogelijk op de hoogte wat betreft 'den vooruytgangh der wercken' en hopen er terug te staan vanaf donderdag 6 april. Vanaf de week erop zijn we terug open op woensdag! U hoort het goed: zes dagen op zeven kan u komen pintelieren in ons kot. Bij goed weer uiteraard in de tuin.
En verteren zult U, want we hebben ze dringend nodig! ;)
Vele groeten,
Jana en Kasper - Café Posthotel
PS: Veel dank aan ons moeder en aan ons Paulien voor de hulp bij het droogwrijven van de muren en het dweilen van vloeren Boven en beneden <3
Коментарі